Hollandse hutspot met knolselderij

In 3 stappen de perfecte hutspot

Als we het hebben over een gerecht dat echt Nederlands is, dan hebben we het natuurlijk over hutspot. Bijna nergens ter wereld worden er namelijk per persoon zoveel aardappelen gegeten, als dat we dat in Nederland doen. Wel is het zo, dat de consumptie door jongeren een stuk lager ligt, dan dat dit bij ouderen het geval is. Toch neem dat niet weg, dat ook hutspot onder veel jongeren nog altijd mateloos populair is. Zo kun je ervoor kiezen om een kant-en-klaar pakket te kopen, maar je kunt natuurlijk ook een maaltijdbox met ingrediënten bestellen en vervolgens aan de slag gaan. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je, die het maken van hutspot een stukje makkelijker voor je maken.

Hoeveel heb je nodig?

Als we gaan kijken naar de hoeveelheid die we ongeveer nodig hebben voor het maken van hutspot, dan is het eerst zaak om te kijken naar hoeveel iemand gemiddeld eet. Als we kijken naar de verschillende soorten stamppot die we kennen, dan ligt het gemiddelde op zo’n 500 gram stamppot per persoon. Hiermee moet je wel rekening houden dat dit voor een wat kleinere eter wat aan de grove kant is, maar dat maakt voor het gemiddelde nu even niets uit.

Welke aardappelen gebruik je?

Voor de optimale hutspot, is het belangrijk dat je goede aardappels gebruikt. Bij voorkeur een kruimige aardappel. Vind je het nu lastig om te bepalen welke aardappel je nodig hebt, dan hebben ze in de winkel een hele stelling met stamppot aardappelen. Hier kun je er gewoon één uitkiezen en daar kun je vervolgens mee aan de slag. Het fijne aan het maken van hutspot, is dat het ook geschikt is voor een veganist. Niet voor niets zit er daarom in de winterperiode is een vegan box vaak ook een hutspot gerecht bijgevoegd.

De ingrediënten

Je kunt het jezelf natuurlijk ontzettend makkelijk maken. Zo kun je ervoor kiezen om geschilde aardappelen te kopen en ook een kant en klaar groentepakket voor de hutspot. Qua smaak maakt dit natuurlijk niets uit, want in beide gevallen is het ontzettend vers. Wel is het handig wanneer je weinig tot geen tijd hebt. Zo kun je niet alleen een kant-en-klaar hutspot pakket halen, maar ook vaak een bbq box. Zo hoef je zelf alleen nog maar het recept te volgen en je kunt genieten van je maaltijd of barbecue.

De bereiding

Het klaarmaken van hutspot is in de de basis relatief makkelijk. Het is een kwestie van het koken van de aardappelen en wortelen om deze vervolgens te kunnen stampen. Met verschillende kruiden kun je het geheel op smaak brengen en wanneer je wil kun je er zelfs nog vlees aan toevoegen. Vergeet uiteraard niet om ook de uien mee te koken, zodat het geheel lekker zacht is en goed kan worden gestampt. Wanneer het klaar is, kun je het serveren met bijvoorbeeld hachee, maar ook een speklap doet het voor de vleesliefhebber onder ons erg goed.